Frafall og stryk i tannlegestudiet
Under tittelen «Noe er fortsatt helt galt» i Tidende nummer 7, side 319 gir presidenten uttrykk for stor bekymring over frafallet i løpet av tannlegestudiet i Oslo og at for mange stryker. Vi deler i høyeste grad presidentens bekymring. Som henholdsvis studiedekan og bestyrer ved Institutt for Oral Biologi (IOB) prøver vi også å gjøre noe med det.
Frafallet har de siste årene ligget på oppimot 25 prosent, og så godt som alle disse studentene slutter i løpet av de 3,5 «fellessemestrene» der undervisningen gis sammen med Det medisinske fakultet. De fleste slutter i løpet av 1. semester, og IOB har prøvd å bøte på dette ved at det er innført en rekke tiltak for å øke trivselen og styrke identiteten som odontologistudent.
Som presidenten peker på, var strykprosenten uvanlig høy ved 4. semesters eksamen i mars i år (til studentenes og vår glede besto alle «våre» studenter kontinuasjonseksamen med unntak av én som ble syk).
I løpet av den siste måneden har både stryk og frafall vært gjenstand for inngående vurdering. Vi har hatt samtaler og møter med studentene, mange lærere, sensorer og ledelsen ved Det medisinske fakultet. Selvransakelsen fortsetter, men våre foreløpige konklusjoner er at studieplanen «Oslo 96» har betydd en klar nivåhevning for odontologistudiet. Studentene sier de får god undervisning og at de synes det er positivt å bli del av et større faglig og sosialt fellesskap, samtidig som de har et godt samhold som odontologistudenter. IOBs og også NTFs initiativer de siste årene har nok båret frukter.
For en del lærere har undervisningssamarbeidet betydd at de har etablert forskningsprosjekter sammen med medisinere. Men det er også klart at det ikke alltid er lett å være lillesøster i et samarbeid med et stort medisinsk fakultet – det blir gjerne odontologene som må tilpasse seg når det oppstår behov for endringer. Dette er det internasjonal erfaring for. Fakultetsledelsen ved Det medisinske fakultet gir i alle fall klart uttrykk for at de ønsker å fortsette samarbeidet, og vi har hatt konstruktive møter den siste tiden.
Den høye strykprosenten ved enkelte eksamener skyldes neppe bare dårlig forberedte studenter. Vi ser også på om det er god sammenheng mellom det som er undervist og de oppgavene som gis, og om vår sensureringspraksis er i pakt med intensjonene og de pedagogiske prinsippene som ligger til grunn for studieplanen. Mye tyder på at dette ikke alltid har vært tilfelle, og at vi må kvalitetssikre dette på en bedre måte.
Et frafall i første del av studiet er ikke et nytt fenomen, det går tilbake til 80-tallet. Det store frafallet i fellessemestrene har sikkert flere forklaringer. Vi er imidlertid kommet til at den viktigste årsaken er at lite motiverte studenter med en kombinasjon av gode karakterer og med odontologi på lav prioritet, som oftest slutter i 1. semester når de finner ut at studiet ikke er noe for dem. Og det skal både de og vi antagelig være glade for. For å redusere frafallet er det derfor først og fremst nødvendig at vi får motiverte studenter. Dette betyr at vi må gjøre noe med rutinene for opptak til studiet, og vi har allerede tatt opp med universitetsledelsen at vi ønsker å vurdere andre opptaksgrunnlag.
Samarbeidet med Det medisinske fakultet vil foreløpig fortsette, og så får vi se om den prosessen vi har vært gjennom den siste tiden, gir resultater. Vi er glade for at NTF har en president som er opptatt av studentenes ve og vel, og som alltid stiller opp når han blir bedt om det. Det er godt å vite at vi har gode samarbeidspartnere i arbeidet med å forsyne landet med dyktige tannleger, og derfor setter vi pris på engasjementet og at presidenten «tok ordet».